Wednesday, December 23, 2009

SALAM PERKENALAN

PENGENALAN

Xtau cmne nk mulekn criter, tpi blog ini kami dedikasikn khas kpd smue kwn2 yg mnyokong & clients yg tlh, sdg & akn brurusn dgn kami di SOHO consultation. Juge kpd plwt2 blog kami yg barangkali akn mjadi kwn & bkongsi mcm2 tips dlm khidupn same ada utk kbaikan dunia mhu pun akhirat. Slain tu blog ini dgn harapan mmberi sdikit sbyk inspirasi kpd kengkwn/ sesape yg tcari2 kgijer. Atau kpd para siswazah yg blum bkgijer/ atau putus ase carik kgijer. Jgn putus ase, anda ade kmahiran yg tinggi cume tpulang kpd kberanian/ kmahuan anda.
Tringat kpd satu small talk dgn seorg kenalan cina, tokey kdai hardware lulusan utm. Dia kalu bcakap, ala2 david teo produser film tu. Dia ckp cenggini:
“Saya slalu phatikn, mcmane kita blajar tinggi2 pun, balik2 yg jdi boss kita, yg jdi tokey besar kita adalah org yg xblajar tinggi2. Sbb ape?, sbb mereka brani amik risiko. Kita tlalu bhati2 mngambil tindakn. Mereka trus cuba, kalu ada masalah, mereka baiki, blajar dri ksilapan. try and error”. -Fikir2kn.
Slain tu, kami ni xpnh wat blog, jdi mule2 ni mungkin btrabur sana sini tpi insya-Allah akn dpbaiki dri smasa ke smasa.



APA ITU SOHO CONSULTATION?


  1. SOHO kami amik dri pkataan aslnya sohor/ tersohor. Mksudnya tkenal, popular & swaktu dgnnyer. Biase org kita tak sbut sohor tu lngkap dgn bunyik “r” kat akhir pkataan tu. Bile sbut cme bunyik “soho”. Kalu kat area pantai timur, trutame kat tganu & klantan, mmg “soho” tu la bunyiknyer sbijik sjibik sgolek.

  2. SOHO mrujuk kpd Small/ Smart Office Home Office. kat msia ni kira pkara bru jgk lgi. Nk mudahkn criter, sila klik link ni

  3. Consultation lak, dh tntu la mrujuk kpd kami punye pkhidmatn. Cmna pkhidmatannyer tu ye? Biar la rahsia…hihihik. Yg pnting bkn MLM, direct selling, labu peram dsbnyer. Mdh ckp l/krg cam academic consultation la & bkaitan dgn adult learner..

  4. Adult learner? Sila klik link ni. Tambahan: link ni
    So, kalu yg bru2 nk kenal tu, kompius ttg bisnes ni, leh agk2 la, kan. Sndiri mau ingat la bro.. :D. Yg lbih pnting ialah, bkn nk promote bisnes, nk keep in touch je.
SEJARAH/ LATAR BELAKANG

Lokasi: Kwsn prumahan, area dpn spital temerloh, pahang

Asal2nyer SOHO kami ni running scara xsngaja. Kbtulan mse tu ramai kengkawan yg mtk tolong bgitu bgini utk dptkn bhn2 trtentu kat internet. Kbtulan lak kami mmg suka search mcm2 bhn spt portal, journal, rencana psl akademik cenggitu. Pstu mlarat smpai hal2 lain la plk… tumpang print la, tlg semak la dsbnyer. Tau2 dh 5, 6 tahun jgk la SOHO kami ni running.


Kbtulan jgk, kami mmg suka bisnes yg xyah crik pelanggan, jrg jmpe clients & skadar bhubung mlalui telefon, faks, hfon & e-mails ni, jdi kena sgt la bisnes ni dgn kami.

INCOME

Income? oOo… nakal soklan tu! Bsr tu tidak la tpi kecik pun tidak. Kira ok la. Kalu nk ikutkn, xlarat bdn mnanggung, mklum la SOHO consultation ni jd mcm part time job kami. Bknnyer full time.
Pagi smpai ptg wat kgije lain, ptg smpai lwt mlm/ awl pgi bru leh rehat. Xkn smpai xbmasyarakat & tengok dunia lgsung kut? Fardhu ain & kifayah kena fikir jgk beb… mne2 yg wajib kena tunaikn jgk… tak gitu? Hihihik.. bsederhana la sbb itu ajaran nabi. Ank kami kata, “kena ada balancing jgk bah…”

Tpi kan, kdg2 ada tfikir jgk nk wat bisnes ni full time. Kalu wat full time, trus trg ckp, silap2 leh cecah 5 angka. (stakat cecah je la..) tpi syg jgk kgijer dh lme... (mksudnyer dh tua la tu…) @ kami la yg tgolong dlm golongan xbrani tu...

Asalnyer bisnes ni kami running kat bilik utility kat umh je. Komdian, kami ada beli 1 umh teres murah kat kwsn prumahn bdekatan. Mula2 nk sewakn aje umh tu tpi pikir2 balik, byk risikonyer nnti. Pakat sama2, kami pun cat sana sikit, situ sikit, kami angkut je brg2 lama kat umh tu ke sini. Wat kgijer pun slesa, clients nk dtg pun slesa & buleh jgk kami wat tmpat rehat ala2 homestay kami skuarga bile rasa nk tkr angin. Kalu rmai sdara mare dtg pun, ade la tmpt rehat kalu segan duk umh buruk kami tu.

Tpi konsep SOHO nyer tu dh btukar sikit. Dari Small Office Home Office dh jdi Small Office & Small House. SOSH. Ok la kut.. jnji slesa..

KEPERLUAN

Biase2 aje, brg2 lme aje & bkn beli skali gus pun… Nnti kwn2 leh tengok gambar2 yg kami attach kn.


Tempat asal SOHO consultation. Bilik utility yg kaler klabu tu


Sign board pintu pagar depan. Sng clients & kwn2 nk carik

Pemandangan dari dpn SOHO



Ruang tamu yg kosong. Senang kalu nk solat jemaah atau bdk2 nk dtg ngaji. Perasan tak pasu buluh kering tu? Sebenarnyer tu tempayan lama, kami varnish kn, pstu msuk dlm bakul rotan tu, abis criter…


Pandangan dari dalam mghala ke luar. Kat cermin tu tampal sniri glass sheet. abis 1 ofis tmpal cenggitu. Xyah langsir, xde maintenance & xde nyamuk bkumpul. Org dri luar pun xnmpak, xyah la org umh ssh2 nk pakai tudung


Ruang menunggu tetamu ala kadar. Smue prabut lama nih…


Pintu pejabat… meh ler masuk!


Sile duduk… sila la amik gule2 dlm tin biru tue tpi jgn la amik smue. Kena diabetes lak kang, cmne?


PC buruk carik makan ni bro, sis tpi buruk2 pun byk jasanyer...


Laser printer carik makan. 1 tahun paling tidak 2 kali tkr cartridge nie.. 1 l/krg rm200

Surau… dunia ni smntara je, singkat sgt pun. Jgn lupekn kehidupan abadi..!


Rehal tepi towels busuk tu utk bdk2 ngaji. Seelok2nyer beli la rehal yg tinggi dari lutut bro, sis.. pc ni utk 2 org ‘hero’ tu gune internet kalu boring


Dapur ala kadar utk alas perut. Nk mkn puas2, balik umh ler…

Kadang2 meja mkn pun jdi mngsa bile kejar deadline!



Wrist pad ni penting nih. trutame yg suke/ tpkse ngadap pc lama2. yg lum ada carpal tunnel syndrome, lok la beringat2. Yg dh ade? moga cpt smbuh!

4 Comments:

At December 24, 2009 at 4:47 PM , Blogger ummzaid said...

cekelat teh buat ubat masa low ek?

MashaAllah, kemas, lawo, canggih-manggih rumah2 aok.

 
At December 24, 2009 at 11:20 PM , Blogger SOHO Consultation said...

subhanallah... sgala pujian utk yg maha esa. aok pndai ngat amik ati. mmg la nmpk cam kms, brg2 xande. cokelat ter tuk org2 sihat je la..:D

 
At January 20, 2010 at 4:58 PM , Blogger INTAN RH said...

salam...koi nak mencelah sbb nmpk akok koi kat sini..hehe

koi blur lg nih mende la soho ni buat.. :P

 
At April 11, 2010 at 4:56 AM , Blogger Miecyber said...

Koi pun blur gok...sebab tak jelas jenis perkhidmatan yang di tawarkan..

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home