Monday, January 4, 2010

kek keju..

kek keju yang baru dkuarkan dari oven!

dulu2 sy minat sgt dgn kek keju tpi skang ni kena blajar control sbb dh ada diabetes. cmne pun sesekali sy tibai jgk, hihihi...

kali ni sy nk share resipi kek keju yg paling simple dgn kengkawan yg blum pnh mcuba. kalu blum pnh cube, cube la sbb modal xbesar. kalu nk beli kek keju ni mahal la sikit sdgkn buat sniri x susah manapun... gambar kek kat atas tu isteri sy buat. uihh.. sedap sgt! mklum la isteri yg buatkan. :D
resipi yg sy nk share ni sgt mudah bagi yg mls carik bhn mcm kami & ringkas. kalu nk buat jenis yg ada mcm2 accessories tu, kami xreti. kalu nk advance, kengkawan carik je resipi kat internet.. blambak2!
sy tulis bhn2 scara umum je la ya. mudah ckp, agk2 la scukup rase...

Bahan-bahan:
mentega
gula kastor
telur Gred A
keju cheddar, didadu sederhana besar
susu UHT
tepung gandum
baking powder

Cara-cara:
1. putar mentega dan gula kastor hingga bkrim. Masukkan telur satu persatu sambil terus putar hingga adunan kembang.
2. tambah kiub keju & gaul adunan hingga sbati.
3. satukn tepung bsama serbuk pnaik dan diayak. Komdian masukkn tepung selang seli dengan susu UHT hingga abis. gunakn speed perlahan & gaul rata2.
4. tuang adunn ke dlm loaf tin yang dh digris dgn mentega dan alas kertas pada dasarnye. Bakar dlm oven yg tlh dipanaskn
tlebih dulu pada suhu 175C slama 45 minit atau hingga masak.
5. kalu nk, buleh tabur keju cheddar parut kat atas adunn kek sblum bakar (kalu nak la....)

selamat mcube..!

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home