Monday, December 28, 2009

mee bakso!

ni gambo meatball yg bru dkuarkn dri esbox

Arini nk criter psl resipi. Sy mmg kaki mkn, sbb tu bdn bulat & ada mcm2 pnyakit ni. Slh 1 mknn kgemaran sye ialah sup, xkira sup apa pun tpi yg sy paling minat ialah sup tulang. Bestnyer tulang yg fresh, xmoh yg frozen. Kalu frozen stakat ok2 je la. Memasaknye lak elok gunakn pressure cooker. Bru la meletup sbb trase dia pnye pati & kelembutannyer. Tpi kalu rebus/ msk dlm priuk biase pun ok. Sup mamak atau sup mat saleh yg byk krim sy xbrape minat.
Ada 1 tip, kpd yg xde pressure cooker, leh try gunakn rice cooker. Cpt gak masak & lembut. (eleh, mcm la tau2 ngat org lelaki ni msk sup!) x aih! tu ikut pngalamn & pmerhatian bile org umh msk je.. tip asalnyer kami dpt dri tokey yg jual tulang kat psr

Kali ni bkn nk criter psl sup tulang tpi psl mee bakso. Rsenyer ramai yg dh tau & pnh cube. Tpi mungkin jge msih ramai yg xtau. Mklum la, mee bakso ni asl dri seberang.

Cmne nk buat? (Sy criter je la. Yg buatnyer org lain… :D)

Caranyer mudah aje.. mule2, beli meatball kat kdai frozen sebanyak yg mau. Pastu, msk la skali dgn dgn tulang fresh brsama rmpah ratus sup. Tpi eloknyer meatball tu masuk komdian sikit. Sediakn mee, (sama ada mee hoon/ mee kuning) & sblum hidang, letak la pe2 accessories yg patut. Slain daun sup & bwg, paling afdhal isi same daun saderi & tauge, soo hoon. Bawang goreng jgn dilupe. Pstu kicap berlada pun kena ada & mkn panas2. mudah ckp wat la mcm nk wat wat mee sup tu cme tambah je la meatball. Pastu? Apa lagi, ngap la… ehh, bismillah la dulu!

Kpd yg tinggal dkt area org2 kemboja muslim, leh try tanye sosej daging fresh yg dia org sumbat dlm perut lembu sbelum dikeringkn utk dgantikn dgn meatball. Dgr criter lagi la trangkat. Tpi jgn mkn byk2, nnti kena drh tinggi & obes lak.

Kpd kengkawan yg ada resipi ringkas tpi lazat, sila la emel kami. Leh kita share sme2. kalu mnarik, kita akn publishkn.

Bye.. slmt mncube!

mee bakso yg sdia utk "dikgijerkan.."

p/s. agak2 kalu tmpt xde jual meatball daging tu, cmne la nk msk ek? wat sniri pun ok kut? kisar je daging, uli dgn tepung, gentel bulat2 & rebus. leh la tu, kn?

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home