Thursday, March 18, 2010

10 kebaikan coke. cubalah...


baru² ni saya merayau kat internet mencari maklumat tentang bahaya coke. saya terjumpa banyak websites yang menceritakan keburukan coke dan salah 1 nya ialah yang ini. saya fikir yang ini sesuai dikongsi kerana ianya berbetuk analogy, mudah kita nak faham. saya copy dan editkan sedikit untuk dikongsi bersama kengkawan.

fakta seperti yang tersenarai dibawah adalah kajian santifik yang dibuat oleh ahli sains kesihatan so, di usa dan britain serta laporan dari seluruh dunia mengenai minuman ringan coke : coca cola. di dalam kebanyakan negeri di us, kereta peronda lebuhraya akan dimuatkan 2 gallon coke untuk menghilangkan kesan darah di jalanraya apabila berlaku kemalangan. cam pasukan smart dan bomba kita tu, harzadous team. cuba tanya plus ronda atau lebuhraya, adakah mereka guna?

anda di rumah diharap dapat mencuba kajian ini :

1. masukkan tulang dalam satu mangkuk yang diisi coke, ia akan hancur atau hilang sama sekali dalam masa 2 hari. elok untuk yang berniaga sup tulang!

2. untuk mencuci tandas : masukkan setin air coke dalam tandas dan biarkan selama 1 jam dan kemudian ‘flush’. kesan kotoran/hampas akan hilang dari tindakan ‘citric asid’ yang berada dalam coke. satu bahan gantian untuk mencuci kalau sabun dah habis! rasa-rasa buat sabun badan boleh tak?

3. untuk menghilangkan kesan karat dari bumper kereta jenis chrome : lap bumper dengan aluminium foil yang dicelup dengan coke. kesannya karat
hilang!

4. untuk menghilangkan kesan ‘corrosion’ atau hakisan pada skru nat bateri kereta : tuang saja setin coke pasti kesan hakisan hilang serta merta.

5. untuk melonggarkan skru yang berkarat dan ketat : sekali lagi tuang setin coke, skru tersebut pasti longgar dan boleh dibuka.

6. untuk menghilangkan kesan minyak lekit dari pakaian : tambahkan setin coke dalam mesin basuh bersama sabun pencuci dan basuh macam biasa. kesan minyak tu pasti hilang. kemudian bolehlah minum air basuhan tadi berperisa coke.

7. cermin kereta anda berdebu/kotor/melekit ? celup tuala dengan coke dan lap. pasti bersih. tak payah guna tin sembur cuci cermin cam jual di yawata tu kerana ianya amat mahal!

8. bahan aktif coke adalah phosphoric asid. ia mempunyai ph 2.8. ia boleh meleburkan sebatang paku dalam masa 4 hari. kilang perwaja/besi mesti suka ni! asid tersebut juga menghakis kekuatan tulang belakang dan tulang lain dalam badan yang merupakan punca utama kearah penyakit osteoporosis. sila lihat lori yang membawa air sirap coke dalam lori tangki, (bukan lori yang bawa coke siap dalam botol/tin) pasti dilengkapi dengan tanda amaran “bahan kimia bahaya” atau”bahan penghakis : bahaya”. lori tangki itu juga diselaputi bahan penghakis hakisan untuk mengelak lori tu dihakis. . tolong jangan letak/parking kereta berhampiran lori tangki yang ada tanda amaran tu, silap-silap tengah bawak kereta, putus 2 sebab hakisan/karat. para pengedar minuman coke telah menggunakannya untuk mencuci bahagian enjin lori/trak mereka sejak 20 tahun. wahh…mesti buat overhaul ni!

9. kandungan gulanya 18 sudu cawan teh satu tin coke. cuba try bancuh kopi/teh dengan 18 sudu gula tu kat rumah dan minum mesti termuntah tapi tambahkan citric asid, mesti muka tersenyum. tambah pula dengan ais!. wahh! rasa cam minum coke berperisa kopi. asid tersebut akan bertindak terhadap lidah untuk memberi signal kepada otak bahawa air yang diminum tidak berapa manis. lidah ngan otakpun kena tipu. semua minuman ringan menggunakan id yang sama. tak kiralah pepsi. 7-up, drinho, yeos, milo, f&n dll. sama jer! anak bapak dan keluarga 69.
coke membawa maksud dadah cocaine. asal minuman coke adalah dicipta untuk menghilangkan rasa letih dan mengkhayalkan untuk para pekerja buruh. cam candu masuk china dulu. antara isi kandungannya adalah ekstrak dari daun coca (cocaine) dan kacang cola. tu yang mai perkataan cocacola tu.

cuba rendamkan gigi [gigi yang patah ker tapi kalau nak rendam gigi dalam mulut tu pun boleh gak] dalam satu mangkuk coke, pasti gigi tu hilang/lebur dalam masa 24-49 jam. yang mana sakit gigi, try cara ni, kot-kot gigi tu bleh hilang!
kalau anda tak suka minum kopi tapi suka sangat minum coke, sama jer! anda minum caffein, bahan yang sama dalam 2 minuman tersebut.

10. di india, negeri andhra pradesh dan chattisgarh secara spesifiknya, para peladangnya menggunakan coke sebagai semburan untuk membunuh serangga perosak dalam ladang kapas dan cili mereka. jadi racun seranggalah pulak. saper ada tanam pokok cili kat rumah tu, semburlah coke untuk bunuh serangga. cili tu rasa pedas manis berperisa coke kot? cubalah!
syarikat coke dimiliki oleh pelabur berbangsa yahudi 100%. kat mekah ada mecca cola. betul ker? yang pernah pi mekah bleh confirm kot?

jadi, sambil-sambil kita minum coke tu, bolehlah pada masa yang sama cuci cermin kereta, buka nat skru, cuci tandas , sembur serangga dll.

rupa-rupanya coke ni boleh dibuat bahan gantian emergency jika bahan cuci/pelincir/penghakis habis kat rumah. semua fakta diatas anda boleh cuba sendiri dirumah jika tak percaya. yang mana tak pass sains khasnya kimia. dulu masa sekolah bolehlah buat eksperimen sains kimia ni kat rumah.


nie plak aku terbaca dari carigold.com :
kenapa orang yahudi tak minum coke dan pepsi
disampaikan oleh seorang sahabat…..



assalamualaikum kengkawan…

last weekend, ada ustazah usrah kami beritahu… masa dia belajar kat mesir dulu, dia punya lecturer ada cerita… dulu ada sorang mamat yahudi ni datang egypt to study the muslims’ lifestyle kat sana.

setelah serangan secara fizikal ke atas umat islam tak berjaya. dia nak carik jalan untuk serang cara lain. tapi alhamdulillah, dia telah diberi hidayah semasa dia dok study umat islam kat mesir tu.

dia beritahu lecturer ustazah ni, one of the things the jews do untuk hapuskan keturunan umat islam is to produce coca cola & pepsi yang di dalamnya ada chemical to retard the reproduction organs for both men & women. menurut mamat tu, kat israel tak ada jual coke & pepsi sbb diorg tahu apa kandungan kat dalamnya and since jew is agama keturunan, diorg tak nak le mandul!

kalau korang pernah terima forwarded email pasal bertapa acidicnya coke tu sampai boleh dissolve tulang & gigi (calcium containing compounds) and boleh buat cuci toilet! and for ladies, kalau minum coke boleh cause menstruation if you’re a wee bit late. so kalau minum banyak & atthat time baru lekat zuriat, ada chances keguguran le, kan ? therefore, untuk kemakmuran
umat islam & untuk kesihatan & untuk tak support jewish companies,

pls stop drinking & buying coke & pepsi.

2 Comments:

At March 18, 2010 at 7:52 PM , Blogger endiem said...

tak pernah cuba.. tapi coca cola pernah tumpah atas seat kereta, memang payah nak hilangkan warnanya... puas kesatlah

 
At March 19, 2010 at 4:02 AM , Blogger piewahid said...

endiem,
yg penting cuba minimakan minum & makan makanan ringan ni terutama utk anak2..

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home