Saturday, February 6, 2010

nak ‘lajukan’ modem gantung?


smakin hari semakin ramai d kalangan kita yang menggunakan mobile broadband @ ‘modem gantung’. jika kengkawan tinggal di kawasan pinggir (edge) iaitu di kawasan yang mempunyai liputan 3G yang xbrapa memuaskan, biasanya technician akan mencadangkan kita supaya setting modem tersebut kepada 3G preffered. maksudnya, kalau liputan 3G nya xbrape bagus, automatically ianya akan beralih kepada GPRS. masalahnya, apabila keadaan ini berlaku, proses upload/download datanya sungguh mengecewakan dan setting liputan broadband tersebut sentiasa beralih kepada GPRS.

kami dulu2 pun begitu & sbb tu kami nak share pengalaman ini. akibat frust menonggeng dgn modem gantung kami, saya bercerita masalah tersebut dengan seorg kawan rapat. (terima kasih tuan syukur fadzlan bin khalilullah - sampai hati ko tinggalkan aku!) beliau mencadangkan supaya kami tukar setting broadband tersebut kepada 3G only. alhamdulillah hasilnya jauh lebih memuaskan w/pun tak dapat menyelesaikan masalah tersebut sepenuhnya. caranya klik ‘setting’ kat menu broadband, cari ‘choose connection type’ dan ‘3G only’

jadi, kepada kengkawan yang menghadapi masalah yang sama & belum pernah cuba cara ini, cuba lah. mana lah tau, kalau2 ianya boleh membantu. tapi kalau area kengkawan langsung xada liputan 3G, xboleh kata apa lah..

2 Comments:

At February 6, 2010 at 11:41 PM , Blogger Pengembara silam, said...

TQ..TQ..

 
At February 7, 2010 at 12:07 AM , Blogger piewahid said...

pengembara silam: welkum, welkum. hehehehe...

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home